de ce porumbei?

Multa vreme porumbeii voiajori(mesageri) au transmis mesaje in cel mai rapid mod posibil in acele vremuri. Ei sunt capabili sa se intoarca de la sute de kilometrii la locul unde isi au cuibul, familia si puii.

Primii mei porumbei i-am avut la varsta de 13 ani. Eram atras de penaj si de comportamentul lor. Strangeam banii ce erau pentru pachetelul de la scoala si-mi cumparam porumbei. Dupa vreun an am inceput sa fac afaceri cu ei. Mi-am dat seama ca pot profita de istetimea lor si ii vindeam, ca mai tarziu ei sa se intoarca acasa.
De apreciat este si modul de viata al porumbeilor: ei traiesc in familii, iar partenerii pot ramane uniti o viata intreaga. Astfel ei participa in mod egal la clocirea oualelor si la cresterea puilor.
Cel mai fascinant este faptul ca porumbeii se saruta, existand o stransa legatura intre parteneri, de aici si obiceiul de a se elibera la nunta o pereche de porumbei albi, ca simbol al puritatii relatiei, bazata pe incredere si ajutor reciproc.
Porumbeii sunt sociabili, de aceea ii gasim in cele mai aglomerate zone, le place sa exploreze locuri noi, si daca ati lasat fereastra deschisa si a intrat un porumbel in casa, neinvitat, s-a intamplat din doua motive: tocmai a fost atacat de un uliu sau pur si simplu, era curios.




4 comentarii to "de ce porumbei?"

  • ce romantici sunt porumbeii :X

  • eu consider porumbeii cele mai inteligente pasari de glob ,am si eu acasa porumbei voiakori si particip cu ei la concursuri si imi produc anual multe bucurii

  • buna! sper ca nu deranjez, dar m-ar interesa sa aflu cand invata si cum sa zboare! am p ebalcon o pereche de porumbei si puiul lor, dar cel mic nu a invatat inca sa zboare si imi e teama ca va ingheta acum odata cu venirea iernii!

  • Buna,
    In general puii incep sa zboare cam dupa 5-6 saptamani dupa ce ies din ou. Daca puiul este inca mic, parintii lui vor sta pe el sa-l incaleasca, dar dupa 3 saptamani acest lucru nu se va ma intampla si puil va fi pe cont propriu in bataia cu frigul:( daca e pe balcon incearca sa-i improvizezi un mic adapost dintr-o cutie de carton.

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele