Memoria afectiva

Exista ipostaze care iti amintesc de anumite persoane, locuri si evenimente. Un simplu miros iti poate trezi o intreaga autostrada de amintiri; de cele mai multe ori mirosurile trezesc amintiri placute, parfumul cuiva drag sau un deliciu gastronomic.
In aria auditiva primara din lobul temporal pornesc motoarele sunetelor. Sunete si melodii care-ti aduc aminte de vara trecuta, care-ti trezesc sentimente pierdute sau care pur si simplu in tinerete erau hit-urile vremii.

Voltaj-Vara trecuta



Cel mai perturbator factor este vazul. Asta pentru ca ~70% dintre senzatiile ce apar in centrii nervosi sunt de natura vizuala. Intalnirea cu cineva cu care nu v-ati vazut de mult timp poate sa va induca o anumita stare, va poate da fiori care sa va brazdeze trupul.

O alta problema a vetii noastre, care este din ce in ce mai frecventa: insomnia. Una din cauze e cafeaua. O alta sunt flash-urile. Acele amintiri care vin din nimic si instant. Nu stiu cat de frecvent vi se intampla voua, dar eu am foarte multe astfel de flash-uri. Se intampla sa-mi vina in cap cate o idee, sau cate o amintire, si pe suportul acestui 'pas de baza' sa-mi conturez alte idei si planuri.
Parca as avea implementat un 'scan memory' care din cand in cand returneaza cate o amintire, eveniment din trecut.
Se zice ca daca gandesti prea mult, intrii in panica, deci mai usor cu supraincazirea sinapselor ca sunt ca niste rezistente; problema e ca nu se pot schimba, iar daca le pierdem intram in bucla infinita.
P.S. Azi m-am intrebat ce mai face domnisoara profesor de biologie Lorela Caradan.


3 comentarii to "Memoria afectiva"

  • primul paragraf l'am exprimat si eu odata, la ora de engleza :P
    cred ca era un subiect de oral sau ceva .. :-??
    eu am o problema cu mirosurile:D perfume addicted si de aici autostrada emotiilor mele :P

    la tine care e factorul predominant ?;;)

  • n-ai ce face..

  • Sandrina tie iti plac numai subiectele de oral. trecem peste. factorul predominant la mine ar fi al saselea simt. tot un fel de miros, dar foarte fin, nedetectabil de nicio vietate;))

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele