пустина Сахара

Leaving traces on soft sand dunes in Tadrart A...Image via Wikipedia

Сахара (арапски: الصحراء الكبرى, како Ал-Sahra "-kubra," Големата пустина ") е една од најголемите во светот врелиот пустински. На повеќе од 9.400.000 квадратни километри (3.630.000 sq mi), го покрива поголемиот дел од северна Африка, што го прави речиси исто толку голема како што е Европа или САД. Единствено од поголемо пустина во светот е Антарктик, класифицирани како такви поради многу ниски стапки врнежи. Сахара се протега од Црвеното Море, вклучително и делови на Медитеранот брегови, на периферијата на Атлантскиот Океан. На југ, тоа е ограничена од страна на Сахел: појас од полупустински тропска савана што се состои од северниот регион на Централна и Западна Суб-Сахарна Африка.Сахара опфаќа големи делови од Алжир, Чад, Египет, Либија, Мали, Мавританија, Мароко, Нигер, Западна Сахара, Судан и Тунис. Таа е една од три различни physiographic провинции на Африканската масивни physiographic поделба.Пустината форми на Сахара се обликувани од ветрот (Aeolian процеси) или со повремени дождови, и вклучуваат песочни дини и Дина полиња или песок море (оде), камен висорамнини (Hamada), чакал рамнини (REG), суви долини (Вади) , сол и станови (Шат или chott). Необични форми вклучуваат Richat структура во Мавританија.Неколку длабоко вивисецирале планини и планински венци, многу вулкански, се зголеми од пустината, вклучувајќи го и воздухот Планини, Ahaggar Планини, сахарски атлас, Tibesti Планини, Adrar des Iforas, и Црвеното Море ридови. Највисокиот врв во Сахара е Еми Koussi, штит вулкан во опсег Tibesti на северниот дел на Чад.Повеќето од реки и потоци во Сахара се сезонски или интермитентна, главниот исклучок на реката Нил, која поминува низ пустината од неговото потекло во централна Африка да се испразни и во Медитеранот. Подземни водоносни понекогаш стигне до површината, да формираат оази, вклучувајќи го и Bahariya, Ghardaïa, Timimoun, Kufrah, и Siwah.Централниот дел на Сахара е хипер-јаловиштето, со малку вегетација. На северниот и јужниот достигне на пустината, заедно со планините, се области на ретка тревна и пустината грмушки, со дрвја и грмушки во повисоки wadis каде влага собира.На север, на Сахара допира до Средоземното Море во Египет и делови од Либија, но во Cyrenaica и Magreb, Сахара граници Медитеранот шума, шума, и втор тим ecoregions од северна Африка, која има медитеранска клима која се карактеризира со врнежливи зима сезона. Според критериумите на ботанички Френк Белата [7] и географ Роберт Capot-Реј, [8] [9] во северна граница на Сахара одговара на северната граница од Датум палма култивација (Феникс dactylifera), а на јужната граница на Esparto (Stipa tenacissima), трева типични за медитеранската клима дел од Магреб и Иберија. Во северниот дел на границата, исто така, кореспондира со 100 mm (3,9 инчи) isohyet на годишни врнежи.На југ, на Сахара се граничи со Сахел, колан на сува тропска савана со летен дождовната сезона, кој се протега низ Африка од исток до запад. На јужниот дел на границата на Сахара е означен botanically од јужна граница на Cornulaca monacantha (суша-толерантни член на Chenopodiaceae), или северна граница на Cenchrus biflorus, трева типични за Сахел. Според климатски критериуми, јужна граница на Сахара одговара на 150 мм (5,9 инчи) isohyet на годишните врнежи (Забележете дека ова е долгорочен просек, бидејќи врнежите се разликува остро од една година до друга).
Enhanced by Zemanta


0 comentarii to "пустина Сахара"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele