Fulerene

Fulerene

Fulerenele reprezintă o clasă de compuși de atomi de carbon, care prezintă per ansamblul structurii fie forme sferice de tip dom geodezic (C60, C540) sau forme cilindrică de "tip cușcă" (nanotuburile). Această clasă de substanțe este considerată, alături de carbonul amorf, grafitul și diamantul o formă alotropică distinctă a carbonului. Din punct de vedere al legăturilor chimice dintre atomii de carbon constitueți, fulerenele sunt înrudite structural cu grafitul.



Descoperire

Numele lor provine de la numele americanului Richard Buckminster Fuller, creatorul domului geodezic. Au fost descoperite de Harold Kroto, Richard Smalley şi Robert Curl în 1985 la Rice University. Kroto, Smalley şi Curl au primit pentru aceasta Premiul Nobel pentru chimie în 1996.

Puțină istorie

Povestea nanotuburilor începe în 1991, când japonezul Sumio Iijima, specialist în domeniul microscopiei electronice, a început sa se preocupe de problema fulerenelor.Pentru a le fabrica el utiliza un cuptor special, cu atmosfera inerta, în care se declansa un arc electric între doi electrozi din carbon pur. În urma experimentelor rezultau fulerene, dar si o serie de reziduuri.Studiind acele reziduri el a devenit descoperitorul nanotuburilor de carbon, obiecte de dimensiuni nanometrice, dar cu un potential de-a dreptul incredibil în ceea ce priveste aplicatiile viitoare.

Proprietăți

- solide, negre
- opace
- duritate mică
- slab conducătoare de căldură şi electricitate
- solubile în benzină
Fulerenele, o a treia forma structural organizata a carbonului
Diamantul si grafitul sunt mai degraba inerte din punct de vedere chimic (reactiile chimice ale carbonului, implicând cu precadere carbunele amorf, exclud prezervarea de ansambluri ordonate de atomi de carbon). Fulerenele însa sunt specii reactive, având tendinta de a acapara electroni, ceea ce le face sa se combine cu usurinta cu parteneri potentiali donori de electroni, la limita, metale electropozitive (alcaline, alcalino-pamântoase sau chiar lanthanide), conservând intacte, în urma acestor reactii, nu doar moleculele de fulerene, ci, în unele cazuri, chiar microcristale.


1 comentarii to "Fulerene"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele