Чилеански лозја

Vitis vinifera subsp. vinifera (48°04' N 16°44' E)Image by HermannFalkner/sokol via Flickr

Чилеански вино е вино направени во оваа јужноамериканска држава Чиле. Регионот има историја долга viticultural за еден нов свет вински регион кои датираат од 16 век, кога на шпанските освојувачи донесе Vitis vinifera лозите со нив како што се колонизирани во регионот. Во средината на 18 век, француски вино сорти како Каберне Совињон и Мерло беа воведени. Во раните 1980-ти, на ренесанса започна со вовед од нерѓосувачки челик ферментација тенкови и употреба на дабовите буриња за стареењето. Извоз на вино се зголеми многу брзо, како производство на вино се зголеми. На бројот на винарски визби се зголеми од 12 во 1995 година на повеќе од 70 во 2005 година. Чиле е сега петти по големина извозник на вино во светот, и на деветтиот по големина производител. Климата е опишан како средина меѓу онаа на Калифорнија и Франција. Најчестите грозјето се Каберне Совињон, Мерло и Carmenère. Досега Чиле остана без филоксера вошка што значи дека лозја во земјата не треба да биде накалемен.
Enhanced by Zemanta


0 comentarii to "Чилеански лозја"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele