katedrala sv. Vasilija

Cathedral of Basil the BlessedImage by PilotGirl via FlickrKatedrala sv. Vasilija (ruski: Собор Покрова пресвятой Богородицы, что на Рву), popularno poznat kao sveti Bazilije katedrala (ruski: Собор Василия Блаженного), je Ruska pravoslavna katedrala podignuta na Crvenom trgu u Moskva u 1555-1561. Izgrađen na redu Ivan IV Rusije u spomen na snimanje Kazan i Astrakhan, što označava geometrijsko središte grada i središte njegova rasta još od 14. stoljeća. To je bio najviša zgrada u Moskvi do završetka Ivana Velikog Bell Tower u 1600.
izvorni zgrada, poznata kao "Trinity Church" i poslije "Trinity katedrala", sadrži osam strani crkve uređen po deveti, središnja crkva Posredovanje, deseti crkva je sagrađena 1588 na grob štovanog sveca lokalne Vasily (bosiljak). U 16. i 17. st. katedrala, percipiraju kao zemaljski simbol nebeskog grada, popularno je poznat kao "Jeruzalem", a služio je kao alegorija Jeruzalemu hram u godišnjem Cvjetnicu povorke prisustvovali patrijarh Moskve i cara. zgrade dizajn, u obliku plamena logorske vatre diže u nebo, nema analoga u ruskoj arhitekturi: "To je kao nitko drugi ruski zgrade ništa slično se može naći u cijelom tisućljeću bizantske tradicije od petog. do XV stoljeća ... stranosti koja zadivljuje svojim neočekivanost, složenost i sjajan prepletanje mnogoznačnika detalje dizajna. "katedrale nagovijestio vrhunac ruske nacionalne arhitekture u 17. stoljeću .
Katedrala je djelovao kao podjelu države Povijesnog muzeja od 1928. [9] To je potpuno sekularizirane u 1929 i, od 2010, ostaje savezni vlasništvu Ruske Federacije. Katedrala je dio Moskve Kremlj i Crveni trg UNESCO-ve Svjetske baštine od 1990.

Enhanced by Zemanta


0 comentarii to "katedrala sv. Vasilija"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele