Африканска канга

Kanga (or "khanga") and kitenge in T...Image via WikipediaНа kanga кој доаѓа од стариот банту (Kiswahili) глагол ku-kanga да ја заврши или блиски, е шарени облека слична на kitenge, носени од страна на жените, а понекогаш од страна на мажите во Источна Африка. Тоа е едно парче од печатени памучна ткаенина, околу 1,5 милиони од , често со границата долж сите четири страни (наречен pindo во Свахили), а централниот дел (mji) кои се разликуваат во дизајнот од границите. Khangas обично се многу шарени.

Enhanced by Zemanta


0 comentarii to "Африканска канга"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele