Индијски танци

Индискиот класичен танц е релативно нова чадор терминот за различни уметнички форми кодифицирана вкоренети во натја, светите хинду музички театар стилови, чиј теорија може да се проследи наназад до натја шастра на Бхарата Муни (400 п.н.е.).
Поради недостаток на било подобро еквиваленти во европската култура, британската колонијална власт повика било вршење на уметнички форми се најде во Индија како "индиски танц". Иако уметноста на натја вклучува nritta или танц правилно, натја никогаш не била ограничена на танцување и вклучува пеење и abhinaya (mime в.д.). Овие карактеристики се заеднички за сите индиската класична стилови:
Ора во изведба во внатрешноста на кабинет на храмот според ритуали биле нарекувани Agama Nartanam. Натја шастра класифицира овој тип на танц форма како margi, или душата-ослободителна танц, за разлика од Деси, чисто забавни форма. Во margi форма Nritta (танц правилно) е составен од karanas, а Деси nritta се состои главно од adavus.
Ора во изведба на кралски дворови во придружба на класичната музика биле повикани Carnatakam. Ова беше интелектуална уметничка форма.
Darbari Aattam форма
Терминот "класични" (санскрит "Shastriya") беше воведен од страна Sangeet Natak Akademi за означување на натја шастра базирани вршење на уметноста стилови. А многу важна карактеристика на индискиот класичен танц, е употребата на mudra или рака гестови од уметниците како кус рака знаковниот јазик да се раскажуваат приказна и да покажат одредени поими, како што се објектите, времето, природата и емоциите. Многу класичен танц вклучуваат изрази на лицето, како интегрален дел на танцот форма.


0 comentarii to "Индијски танци"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele