планина Фиџи

Mount Fuji, Japan.Image via Wikipedia

Планината Фуџи (富士山 Фуџи-сан, МФА:? [ɸɯ ꜜ dʑisaɴ] (слушам)). е највисоката планина во Јапонија во 3,776.24 метри (12.389 стапки) [1] Заедно со планината Тејт и планината Haku, таа е една од Јапонија е "Три Света Планина "(三 霊 山 Sanreizan?). Активен stratovolcano , кои избувнаа во последните 1707-1708, планината Фуџи е само западно од Токио, и може да се види од таму јасен ден. Исклучително Конусен симетрични планината Фуџи е добро познат симбол на Јапонија и често е прикажан во уметноста и фотографии, како и посетени од набљудувачите и climbers.The планината е позната како планината Фуџи. Некои извори се однесува на тоа како "Fujiyama "Фуџи-сан". "Fujiyama" е погрешен читање на знаци за да се пишува на планината себе. Јапонски јазик се однесува на планината како "Фуџи-сан". Оваа "-сан" суфикс не е почесен користи со имињата на луѓето, како што се Ватанабе-сан, туку на читање On'yomi на ликот yama (значи планина на англиски јазик) што се користат во соединенија.
Enhanced by Zemanta


0 comentarii to "планина Фиџи"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele