Горе на покривот

DRESDEN, GERMANY - NOVEMBER 26:  A giant Chris...Image by Getty Images via @daylife"Горе на покривот" е песна напишана од Божиќ Бенјамин Hanby во 1864 година во градот Њу Париз, Охајо. Таа е забележана од страна на мноштво на пејачи, меѓу најзначајните Џин Autry, кој исто така е познат по неговата верзија на класичниот Рудолф Црвеното-nosed северен елен. Според Вилијам Studwell во Christmas Carol читателот на Домот Топ беше на втората најстара Божиќ песна на секуларниот карактер, надминати само со Jingle Bells, која беше напишана во 1857 година. Тоа е, исто така, се смета за прв Божиќ песна да се фокусира пред се на Дедо Мраз. Всушност, според читателите Уметност Среќен Божиќ песна Книга Hanby беше првиот кој понуди од идејата дека Дедо Мраз и неговите санки земјиште на покривот на домови. Бенјамин Расел Hanby е роден во 1833 во близина на Rushville, Охајо, како син на министер инволвиран во железници метро. Во текот на својот краток живот тој напишал околу 80 песни пред да почине од turburculosis во 1867 година. Освен "Горе во куќа Нај" неговите најдобри добро позната песна е Дарлинг Нели Греј.

Enhanced by Zemanta


0 comentarii to "Горе на покривот"

Trimiteți un comentariu

Categorii

Palavrele mele